Ясно, значи няма мърдане. За кафето не се надявах много :) , но минералната вода си мислех, че може да се тълкува като присъщ разход. Все пак всеки човек пие вода, а малко са хората, които пият вода от чешмата в големите ни градове. Не ми се щеше да казвам на собствениците, че не е признат разход и че трябва да плащат данък за това, че са решили да купуват вода на служителите си, но какво да се прави...
Здрвейте,

Предприятието не е регистрирано по ЗДДС и съответно не ползва данъчен кредит по фактурите за посочените консумативи. По решение на мениджмънта е сключен договор с фирма доставчик на минерална вода и са инсталирани диспенсъри, които се ползват от всички служители. Собствениците са решили да осигуряват и топли напитки (разтворими кафета и чай) за служителите като са вземали фактури при покупката им. Освен това са закупувани и почистващи препарати за почистване на бюрата и офиса като цяло.

Всички гореизброени разходи ли следва да се отчитат и облагат като представителни. Може би както е написан закона трябва да се плаща данък върху тях, но ми се щеше все пак да се допитам до колеги с по-голям опит.

Благодаря на включилите се!
Благодаря ви много!

Съжалявам, ако ви е подразнило, че пуснах темата на друго място преди да я пусна тук.
Здравейте,

Извинявам се ако се повтарям с друга тема.

По режение на мениджърите в предприятието въвеждаме бонусна схема, според която месечното възнаграждение на всеки служител ще се формира освен от работната заплата по трудовият договор и от допълнително възнаграждение обвързано с постигнатите резултати и свършената работа от служителя за месеца по предварително определени критерии.

Въпросите ми са свързани с това как се документират тези допълнителни възнаграждения.

Мисля, че трябва да се направят корекции в правилата за работна заплата и да се приложат към тях критериите за допълнително възнаграждение за отделните длъжности. Освен това може във фиша за работна заплата да добавя ред "допълнително възнаграждение за месеца" и към фиша да прилагам справка за постигнатите резултати от служителя за съответният месец.

Моля колегите, които имат практика по случая да я споделят. Благодаря предварително на всички включили се!
Здравейте Колеги,

Имам питанки към по-опитните от мен в дебрите на счетоводството на ЮЛНЦ.
На сдружение в обществена ползва му предстои организиране на концерт свързан пряко с целта, с която е създадено. На този концерт ще свирят изпълнители, на които трябва да се плащат хонорари.  Хонорарите са смея да кажа символични и не превишават МРЗ за страната. Почти сигурен съм, че изпълнителите не са осигурени на друго основание и не са регистрирани като СОЛ-ове. Залата не е на ЮЛНЦ. Приходите от билети ще се разпределят между театъра (собственик на залата) и ЮЛНЦ. В тази връзка имам следните неясноти.

1. За частта от приходите от билети с фактура ли е най-редно да се документира. Това, според вас, стопанска дейност ли се явява.

2. Правилно ли смятам, че с изпълнителите следва да се сключат граждански договори (понеже ще участват в спектакъла) или това спада към авторски права и съответно им дължим авторско възнаграждение. В тези договори 25 или 40% са НПРазходи за лицата.

3. Един от изпълнителите е македонски гражданин. Има ли някаква пречка да се сключи граждаснки договор/договор за авторско възнаграждение с него.

Благодаря предварително на всеки, който ми влезе в положението и ми помогне.
Здравейте Колеги,

Обръщам се към Вас с молба за съдействие.
В нашето предприятие кандидатства служител, който е осъждан за шофиране в нетрезво състояние. В момента му тече условната присъда. Има ли пречка да постъпи на работа при нас на длъжност продавач-консултант при това положение.

Благодаря на отзовалите се за съдействието!
Изключително съм Ви благодарен!

Чудесно е, че има хора готови да споделят знанията и практическият си опит с тези, които имат по-малко от тях.

Адвокатът е публикувал договорът за управление затова сега аз се главоблъскам с него. Ако съм ви разбрал правилно обаче ще се направи само един анекс за прекратяването му като датата на анекса ще означава и край на осигуряването по ДУ, което ще бъде отразено в Д1.
Само да уточня, че лицето вече се осигурява като ЗП. При това положение според мен (моля поправете ме ако греша) не е необходимо никакво подаване на ОКд5.
Благодаря Ви за включването!

Във фирмата има назначени служители. Доколкото ми е известно няма възможност да внася осигуровки на ниската база за ЗП ако същевременно е съдружник в търговско дружество. За ОКд5 не ми е ясно как точно да се подаде при положение, че той няма да се осигурява през булстат на фирмата а чрез този издаден му при регистрацията за ЗП. Анекса според Вас трябва ли да го обявим в ТР?

Благодаря!
Здравейте Колеги,

След много четене вече се обърках и ще Ви помоля за компетентен съвет и/или насока.

ФЛ е управляващ съдружник в ООД (вписан е като управител). В ТР има вписан договор за управление, в който е описано, че се дължи възнаграждение, което ще се уговори в допълнително споразумение между Управителя и ООД-то. До момента лицето се осигурява на МОД за управител. Проблемът обаче е, че фирмата не се развива по определеният план и няма възможност да плаща високите осигуровки за управител. Освен това същото лице е и регистриран ЗП като се самоосигурява и за тази си дейност. Така осигурителната тежест за него става непосилна.
Доколкото ми е известно има възможност да се премине от ДУ към СОЛ. Не ми е ясно обаче дали трябва за тази цел да се подава заявление за промяна на обстоятелствата в ТР. Дефакто той ще продължи да управлява, но няма да получава възнаграждение за тази си дейност. Може ли да се подпише един анекс кум ДУ, с който да се определи че управлението и по-точно представителството на дружеството ще се извършва безвъзмездно. Да не вземат от НАП един хубав ден да кажат "я човека е вписан, че получава възнаграждение за управител пък не се осигурява като такъв"
Друг въпрос, който ме тревожи е, че според мен ще е нужно след прекратяване на ДУ да се подаде някакво ОКд5. Но дали наистина трябва при положение, че той иска да се осигурява само като ЗП - СОЛ на 420 лв.

Въобще голяма каша ми е в главата, което сигурно си е проличало и от въпросите ми, така че ще Ви бъда благодарен ако ми помогнете.

Предварително благодаря!